Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Irvin Yalom – Ο Γιάλομ της Ψυχής μας

Irvin Yalom – Ο Γιάλομ της Ψυχής μας

Οι άνθρωποι που δεν προσπάθησαν να κάνουν πράγματα στη ζωή τους, είναι αυτοί που φοβούνται περισσότερο ότι θα πεθάνουν.

 

Με πλούσιο συγγραφικό έργο από το 1970 ο Ίρβιν Γιάλομ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές και εκπροσώπους της υπαρξιακής ψυχολογίας παγκοσμίως στη σύγχρονη ιστορία της ψυχοθεραπείας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α. από γονείς μετανάστες από την Πολωνία. Η οικογένειά του ήταν στα χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώμματα κάτι που δεν τον εμπόδισε να σπουδάσει ιατρική, να ακολουθήσει ακαδημαϊκή αλλά και συγγραφική καριέρα. Είναι επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ ενώ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Rollo May.

 

Το συγγραφικό έργο του Irvin Yalom

Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα ήταν το 1970 με τον τίτλο “The Theory and Practice of Group Psychotherapy” ένα από τα κυριότερα και σημαντικότερα συγγράμματα ακαδημαϊκής φύσης ενώ το 1980 συνέχισε τη συγγραφή του εκδίδοντας το βιβλίο με τίτλο “Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία” (Existential Psychotherapy). Το 1983 ολοκλήρωσε και δημοσιοποίησε ένα ακόμα βιβλίο με τίτλο “Ενδονοσοκομειακή Ομαδική Ψυχοθεραπεία” (Inpatient Group Psychotherapy).

Ο Ίρβιν Γιάλομ έχει εκδώσει πλούσιο συγγραφικό υλικό που απαρτίζεται και από έργα που άλλοτε εντάσσονται στη σφαίρα της μυθιστοριογραφίας ενώ άλλες φορές συνιστούν δημιουργίες περισσότερο διδακτικού χαρακτήρα. Σε όλα του τα συγγράμματα ο Ίρβιν μοιράζεται τις εμπειρίες του από τον χώρο της ψυχοθεραπείας με το κοινό. Τα πιο δημοφιλή στο ελληνικό κοινό είναι:

– Ο δήμιος του έρωτα, εκδόσεις Άγρα, 2003

– Το δώρο της Ψυχοθεραπείας, εκδόσεις Άγρα, 2004

– Η θεραπεία του Σοπενχάουερ, εκδόσεις Άγρα, 2005

– Θεωρία και πράξη της ομαδικής ψυχοθεραπείας, εκδόσεις Άγρα, 2006

– Στον κήπο του επίκουρου: αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, εκδόσεις Άγρα, 2008

– Ενδονοσοκαμειακή ομαδική Ψυχοθεραπεία, εκδόσεις Άγρα, 2009

– Όταν έκλαψε ο Νίτσε, εκδόσεις Άγρα, 2011

Στο βιβλίο του “Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά” γράφει την αυτοβιογραφία του επιλέγοντας τη θεραπευτική ματιά προς τον ίδιο του τον εαυτό. Ως μεγάλος θαυμαστής της Ελλάδας αφιερώνει δύο κεφάλαια στην Ελλάδα περιγράφοντας τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του στη χώρα μας. Σημειώστε, ότι το ελληνικό κοινό που διαβάζει τα βιβλία του είναι το μεγαλύτερο αριθμητικά από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.

Διάβασε Επίσης

Δεν βρέθηκαν άρθρα