Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Θεραπεία / Συμβουλευτική Σχέσης

Θεραπεία / Συμβουλευτική Σχέσης

Η συντροφική σχέση είναι στη βασική της δομή ένα σύνθετο σύστημα που εξελίσσεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Οι ανάγκες που καλύπτονται συνδέονται με τις έννοιες της εγγύτητας και της αυτονομίας. Της σταθερότητας και της αλλαγής. Του δούναι και λαβείν. Πρόκειται για ένα σύστημα αέναης αλληλεπίδρασης, όπου ο ένας σύντροφος συμπληρώνει τον άλλο. Έτσι δημιουργούν μαζί τη συντροφικότητα, η οποία βασίζεται στο αμοιβαίο ταίριασμα και τις κοινές επιθυμίες. 

Τι φέρνει το ζευγάρι στη σύμβουλο σχέσης / σύμβουλο γάμου;

Κατά τη διάρκεια της κοινής πορείας των συντρόφων δημιουργούνται κρίσεις,. Κάποιες από αυτές είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες και επαναπροσδιορίζουν τη σχέση από την αρχή. Κάποιες άλλες μπορεί να είναι καθοριστικές για το αν το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει να συνυπάρχει ή όχι. Όπως και να έχει κάθε κρίση είναι διαχειρίσιμη και ανοίγει νέες προοπτικές εξέλιξης.

Ένα ζευγάρι θα επιλέξει να επισκεφθεί τη σύμβουλο γάμου, όταν:

Η κρίση δημιουργεί ρήγμα στην επικοινωνία και τη σύνδεση. Σε αυτή την περίπτωση υποδηλώνει την αναταραχή στην υπάρχουσα ισορροπία και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της δυναμικής που διέπει τη σχέση. 

Ωστόσο δεν είναι σίγουροι για όσα αισθάνονται. Εδώ οι σύντροφοι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχουν ο ένας για τον άλλο. Πιθανοί λόγοι που μπορεί να οδηγούν στην προοπτική του χωρισμού είναι η απιστία, η συναισθηματική απομάκρυνση, η απουσία αυτονομίας μέσα στη σχέση, η υπερβολική αλληλεξάρτηση, η έλλειψη κοινών στόχων και επιθυμιών, η ετερογενής προσωπική εξέλιξη.

Τότε κυριαρχούν εκρηκτικός θυμός και επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις χωρίς αποτέλεσμα. Δημιουργείται ένα τοξικό κλίμα, το οποίο διαταράσσει τη φυσιολογική ροή της συμβίωσης. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν είναι πια διαχειρίσιμη χωρίς τη θεραπεία ζεύγους

Η συμβουλευτική γάμου / σχέσης θα τους δώσει την ευκαιρία να δούν από κοντά τα δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφοράς στη σχέση τους. Μέσα από τις ασκήσεις για το σπίτι θα μπορέσουν να εξασκηθούν σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας.

Στις συνεδρίες θα συζητηθεί αναλυτικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Θα διερευνηθούν οι πιθανοί λόγοι που συμβάλουν στο πρόβλημα και πώς αυτό  μπορεί να επιλυθεί.

Πολλές φορές η συμβίωση δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες και η ανάγκη για αυτονομία (να κάνει κανείς δικά του πράγματα) καταπιέζεται. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί αναταραχή στη σχέση.

Είναι το αντίθετο του προηγούμενου. Οι σύντροφοι είναι πολύ απασχολημένοι ο καθένας με τα δικά του (εργασία, δραστηριότητες) και παραμελείται η ίδια η σχέση. Η επιθυμία όμως για κοινό χρόνο υπάρχει ακόμη. 

Όταν οι λόγοι επίσκεψης στη σύμβουλο σχέσης διαφέρουν

Πολλές φορές η προοπτική δεν είναι κοινή. Οι σύντροφοι δηλ. δεν έχουν τους ίδιους λόγους για τους οποίους θέλουν να επισκεφθούν τη σύμβουλο γάμου. Σε αυτή την περίπτωση θα συζητηθούν αναλυτικά οι λόγοι του καθενός. Η σύμβουλος θα δει, αν κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν οι ίδιοι λόγοι τελικά ή αν όντως το ζευγάρι έχει διαφορετική κατεύθυνση για το τι ζητάει ο ένας από τον άλλο.  

Αν το ζευγάρι βρίσκεται σε μεγάλη ρήξη και καυγαδίζει εντός της συνεδρίας, τότε η σύμβουλος θα ζητήσει να δει ξεχωριστά τον καθένα. 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους;

Στόχος στη θεραπεία ζεύγους είναι να διερευνηθεί,  τι είναι αυτό που έχει μπλοκάρει τη σχέση και πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος. Η θεραπεία θα δώσει την ευκαιρία να αντιληφθούν οι σύντροφοι τα δυσλειτουργικά σχήματα επικοινωνίας που επαναλαμβάνουν καθημερινά. Θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν αποτελεσματικά τα συναισθήματα τους. Και παράλληλα να αποδέχονται και να σέβονται τα συναισθήματα του συντρόφου. 

Η σύμβουλος σχέσης θα δώσει το χώρο και το χρόνο στο ζευγάρι να καταλάβει, τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει, έτσι ώστε να πάρουν τις αποφάσεις που τους ταιριάζουν για το μέλλον. Ο ρόλος της συμβούλου γάμου είναι να σταθεί απέναντι στο ζευγάρι ως αντικειμενικός και δίκαιος διαμεσολαβητής στην κρίση που βιώνουν. Στόχος της δεν είναι να δώσει λύσεις, αλλά να εμφυσήσει την εξέλιξη του ζευγαριού προς την κατεύθυνση που το ίδιο συνειδητά θα επιλέξει.

Τι γίνεται στην πρώτη συνεδρία;

Στην πρώτη συνάντηση η σύμβουλος θα διερευνήσει τον λόγο που το ζευγάρι έχει αποφασίσει να την επισκεφθεί. Τι έχει προηγηθεί και πώς πάρθηκε η τελική απόφαση της επίσκεψης; Στη συνέχεια θα ρωτήσει τον καθένα ξεχωριστά, τι σκέφτεται σχετικά με το “ποιο είναι το πρόβλημα”. Θα θελήσει να μάθει, ποιες προσπάθειες έχει κάνει μέχρι σήμερα το ζευγάρι για να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επίσης θα ρωτήσει, γιατί έχουν επιλέξει οι σύντροφοι τη δεδομένη χρονική στιγμή για να έρθουν στη σύμβουλο σχέσης.

Αφού σχηματίσει μια πρώτη εικόνα θα διερευνήσει μαζί με το ζευγάρι, αν υπάρχει ένας κοινός προσανατολισμός ως προς την επίλυση της κρίσης. Π.χ. “δεν μπορούμε πια να είμαστε μαζί”, “αγαπιόμαστε και θέλουμε να μπορούμε να συμβιώνουμε πιο αρμονικά”, “δε θέλουμε να ανακατεύονται οι οικογένειες μας”, “θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας”.

Η σύμβουλος σχέσης θα δώσει τη δική της οπτική για το πώς φαίνεται να είναι η κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με το τι θα μπορούσε να δοκιμάσει το ζευγάρι να κάνει διαφορετικά.  

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών είναι κάτι που διαμορφώνεται ανάλογα με τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται στο ζευγάρι κατά τη διάρκεια της θεραπείας ζεύγους. Υπάρχουν ζευγάρια που επωφελούνται από 3-4 συνεδρίες, ενώ άλλα που δουλεύουν αρκετούς μήνες με τη θεραπεύτρια. Η συχνότητα των συνεδριών είναι κατά μέσο όρο κάθε δύο με τρεις εβδομάδες. 

Γνώρισε τη Σύμβουλο Σχέσης στο Psy4you

Η κα Κατερίνα Τζιωρίδου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια και παρέχει υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στο ιδιωτικό της γραφείο στη Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου για την ελληνική επικράτεια. Έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στη Γερμανία λαμβάνοντας άδεια εξασκήσεως Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας για τη γερμανική επικράτεια. Στην Ελλάδα εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία Ζευγαριών και στην Επιβεβαιωτική Θεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ζευγάρια.

Στη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας απασχολήθηκε στη Γερμανία σε δημόσιες ψυχιατρικές δομές παρέχοντας υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας καθώς και σε ανοιχτές δομές διαβίωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνια ψυχικά νοσήματα.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό κέντρο Mediterranean College στη Θεσσαλονίκη διδάσκοντας προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης στην Ψυχοθεραπεία σε εκπαιδευόμενους/ες συμβούλους ψυχικής υγείας. Έχει υπάρξει επιστημονική συνεργάτιδα στη ΧΕΝ Θεσσαλονίκης συντονίζοντας ομάδες ενδυνάμωσης γυναικών.

Με την ιδιότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ θεραπεύτριας συντονίζει συνεχόμενα θεραπευτικές ομάδες ενδυνάμωσης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η κα Τζιωρίδου παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής με γνώμονα τις σύγχρονες βασικές αρχές ψυχοθεραπείας, την εμπειρία και τη συνεχή εποπτεία με αποκλειστικό στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τα ενδιαφερόμενα άτομα. Οι συνεδρίες διεξάγονται επιπρόσθετα σε γερμανικά και αγγλικά καθώς και διαδικτυακά.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της οποιαδήποτε στιγμή στα τηλέφωνα 2310 834 652 και 698 802 4386 καθώς και μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή απευθείας στην διεύθυνση info@psy4you.gr .