Η διαφορά ηλικίας στη συντροφική σχέση αποτελεί μια υποκειμενική θεώρηση. Κατά συνέπεια μπορεί με ποικίλους τρόπους να επηρεάζει τη σχέση, μπορεί και όχι. Μπορεί να ιδωθεί ως πρόκληση ή και ως εμπόδιο. Μπορεί και να μη παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Όλα εξαρτώνται από τη ματιά που έχουν προς αυτό οι σύντροφοι.
Προβληματισμοί για τη συντροφική σχέση με διαφορά ηλικίας
Ωστόσο στη συμβουλευτική σχέσης συζητιούνται συχνά προβληματισμοί γύρω από αυτό το θέμα. Με τι συσχετίζεται η διαφορά ηλικίας σε ένα (ετερόφυλο ή ομοφυλόφιλο) ζευγάρι; Τι ορίζεται ως “μεγάλη διαφορά ηλικίας” και από που καθορίζεται; Τέλος, πόσο θετικά ή αρνητικά επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή, όταν η απόκλιση είναι πάνω από 10 χρόνια;
Η μεγάλη διαφορά ηλικίας στο ζευγάρι (από 10 χρόνια και πάνω) δημιουργεί ποικίλες προκλήσεις στη σχέση. Μία από αυτές είναι η διαφορετική φάση ζωής στην οποία βρίσκεται ο κάθε σύντροφος. Π.χ. ο/η σύντροφος σπουδάζει, ενώ ο/η άλλος/η επιθυμεί οικογένεια. Ή όταν ένας από τους δύο ακολουθεί επαγγελματική καριέρα, ενώ ο/η άλλος/η σύντροφος προτιμά λιγότερη δουλειά και περισσότερο προσωπικό χρόνο.
Άλλες διαφοροποιήσεις είναι η διαφορετική φιλοσοφία και στάση ζωής, οι διαφορετικές εμπειρίες, η διαφορετική οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για διαφοροποιήσεις που μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν ανισότητα στη σχέση και προσανατολισμούς που δεν συναντιούνται. Στη θετική του διάσταση η πολυπλοκότητα των χαρακτήρων δημιουργεί ισχυρή σύνδεση. Μία ακόμη πρόκληση είναι η κοινωνική πίεση που ασκεί το περιβάλλον σε ζευγάρια με ηλικιακή απόκλιση. Οι σχέσεις αυτές αντιμετωπίζονται από τον περίγυρο δεικτικά, καχύποπτα και συχνά απορριπτικά. Ο λόγος είναι, ότι αποκλίνουν από την νόρμα και επομένως κοινωνικά η τάση είναι να μην είναι εύκολα αποδεκτές.
Πώς ορίζεται μια διαφορά ηλικίας στη σχέση ως μεγάλη
Στην ουσία δεν υπάρχουν ζευγάρια που έχουν μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους. Εφόσον η σχέση είναι αρμονική και ο συναισθηματικός δεσμός ισχυρός, δεν παίζει κανένα ρόλο, πόσο μεγαλύτερος ή μικρότερος είναι ο ένας από τον άλλο.
Η κοινωνική νόρμα ωστόσο είναι αυτή που ορίζει τη διαφορά ηλικίας ως προβληματική. Και αυτό διότι, όταν κάτι αποκλίνει από τη νόρμα στοχοποιείται και ενοχοποιείται με τα αντίστοιχα εσωτερικευμένα αντανακλαστικά. Για παράδειγμα μία σχέση 20χρονου ατόμου με 40χρονο θα σχολιαστεί πολύ πιο αρνητικά από μία σχέση 60χρονου ατόμου με 80χρονο. Παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις η απόκλιση είναι είκοσι χρόνια. Ένας λόγος είναι ότι η διαφοροποίηση στην πρώτη περίπτωση συσχετίζεται συχνά με την κοινωνική θέση, την οικονομική κατάσταση των εμπλεκόμενων ατόμων, τα έμφυλα πρότυπα ομορφιάς.
Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία δεν είναι απλά ένα νούμερο, όπως λέγεται. Κάθε δεκαετία στη ζωή του ανθρώπου προσθέτει εμπειρίες, γνώση, συναισθηματική ωριμότητα, συνειδητότητα. Αντίστοιχα αλληλεπιδρούν και οι σύντροφοι που βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικιακές δεκαετίες. Συμπεριφέρονται ο/η καθένας/μία με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή δυναμική σύγκρουσης.
Από την άλλη μεριά μπορούν να δημιουργηθούν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις και συνδέσεις, καθώς η ποικιλομορφία διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να κρατήσουν τη σχέση ζωντανή και πολύχρωμη.
Πώς επηρεάζεται η σεξουαλικότητα στη συντροφική σχέση με διαφορά ηλικίας
Αν και όχι σε όλα τα ζευγάρια, η εγγύτητα και η σεξουαλική επαφή είναι σχεδόν στα περισσότερα κεντρικής σημασίας, καθώς ενισχύει τη συναισθηματική εγγύτητα και σύνδεση. Στα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας υπάρχει ένας/μία από τους/τις δύο συντρόφους που φέρνει μεγαλύτερη εμπειρία στο σεξ. Η κατανόηση και η θετική αυτοεικόνα του σώματος, η επιθυμία για συνειδητή απόλαυση, η αποδοχή των σωμάτων έξω από εγκλωβιστικά έμφυλα στερεότυπα φέρνει απολαυστικό σεξ στη σχέση.
Από την άλλη η νεανική ορμή, η περιέργεια για νέες εμπειρίες, η διάθεση για πειραματισμό που μπορεί να φέρνει ο/η πιο νέος/α σύντροφος συμβάλλει με τη σειρά του στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής του ζευγαριού.
Στο θεραπευτικό δωμάτιο
Στη συμβουλευτική σχέσης θα έχει την ευκαιρία το ζευγάρι να συζητήσει με τη σύμβουλο σχέσης αναλυτικά όλες τις παραμέτρους που μπορεί να συσχετίζονται με τη διαφορά ηλικίας και τις περιπλοκότητες που δημιουργούνται.