Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Υπάρχει ευτυχία χωρίς σχέση;

Υπάρχει ευτυχία χωρίς σχέση;

Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις:

  • τι σημαίνει “είμαι single”.
  • ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο “δεν είμαι σε σχέση ”(είμαι μόνος, -η) και το “νιώθω μοναξιά”.
  • πώς μπορείς να είσαι ψυχικά πλήρης ακόμη και χωρίς σχέση.

 

Δεν έχω σύντροφο και είμαι καλά

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι περνούν κατά καιρούς φάσεις μοναξιάς βιώνοντας ένα αίσθημα εσωτερικού κενού. Αυτό αρχικά είναι φυσιολογικό και δεν δημιουργεί λόγο ανησυχίας. Προβληματικό γίνεται, όταν το άτομο δεν αντέχει καθόλου να ζει μόνο του χωρίς σύντροφο. Τότε μιλάμε για χρόνιο αίσθημα μοναξιάς. Το αίσθημα αυτό αποτελεί έκφραση της επιθυμίας για περισσότερες και πιο ικανοποιητικές κοινωνικές σχέσεις.

Είναι λάθος να πιστεύεις, ότι η ευτυχία σου εξαρτάται αποκλειστικά από το αν είσαι σε σχέση ή όχι. Μπορείς να νιώθεις ολοκληρωμένος, -η ακόμη και χωρίς σχέση. Γιατί τότε ενδυναμώνεις τη σχέση με τον εαυτό σου και μαθαίνεις πώς να είσαι πλήρης και μόνος, -η. Αν ωστόσο βιώνεις έντονη μοναξιά και αποσύρεσαι όλο και πιο συχνά, τότε θα πρέπει να δεις πώς θα βγεις από αυτή τη συνθήκη το συντομότερο δυνατό.

Μόνος, -η χωρίς κοινωνικές επαφές

Ο άνθρωπος είναι όπως γνωρίζουμε ένα κοινωνικό ον. Χρειάζεται όλων των ειδών τις σχέσεις (συντροφικές, οικογενειακές, φιλικές), την επικοινωνία, τη σύνδεση με τους άλλους για να αισθάνεται ολοκληρωμένο. Δεν είναι ο αριθμός των σχέσεων που κάνει τη διαφορά, αλλά η ποιότητα των σχέσεων που υπάρχουν. Κανένα άτομο δεν μπορεί να ζήσει ικανοποιητικά, όταν ζει χωρίς κοινωνική ζωή.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. Είτε δεν τον αντέχουν, είτε δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι να κάνουν, όταν είναι μόνοι. Όμως το να έχεις μία ικανοποιητική ζωή ακόμη και όταν επιλέγεις να ζεις μόνος, -η είναι κάτι που μαθαίνεται.

 

Είμαι μόνος, -η vs νιώθω μοναξιά

Η διαφορά ανάμεσα στο “είμαι μόνος, -η” και “αισθάνομαι μοναξιά” είναι λεπτή αλλά σημαντική. Ενώ το πρώτο σημαίνει, ότι το άτομο είναι μόνο χωροταξικά αλλά και χωρίς σχέση (π.χ. ζω μόνη μου), το δεύτερο αναφέρεται σε ένα συναίσθημα παραίτησης και απομόνωσης. Κάτι που μπορεί να το βιώνει ακόμη και όταν βρίσκεται σε σχέση.

Τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά συνήθως επιλέγουν διατυπώσεις όπως: “κανείς δεν ενδιαφέρεται για μένα”, “δεν έχω παρέα”, “κανείς δε με ξέρει πραγματικά”, “κανείς δε με καταλαβαίνει”, “δεν έχω κανέναν που να μπορώ να μιλήσω”. Οι μοναχικοί άνθρωποι κουβαλάνε ένα συναισθηματικό έλλειμμα. Αισθάνονται ότι δεν ανήκουν πουθενά. Δε βρίσκουν νόημα στη ζωή τους. Δεν γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις ανάγκες και επιθυμίες τους.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι άνθρωποι που τους αρέσει να περνούν χρόνο μόνοι τους. Κάνοντας πράγματα για τον εαυτό τους αναπληρώνουν ενέργεια, θετική διάθεση, κοινωνικότητα. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι μόνοι, αλλά δε νιώθουν μοναξιά.

Βέβαια υπάρχουν πάντα και οι μέρες που ενώ είσαι περιτριγυρισμένος, -η από φίλους και οικογένεια, ότι συζήτηση και να κάνεις, σου μοιάζει επιφανειακή και ανούσια. Μπορεί να νιώθεις ότι “κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά, αν είσαι καλά”. Έτσι λοιπόν μπορεί μεν να υπάρχουν άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο μόνοι τους και δε νιώθουν μοναξιά, αλλά υπάρχει και το αντίστροφο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν μία πλούσια κοινωνική ζωή, αλλά τελικά να αισθάνονται απέραντη μοναξιά.

Ξαναλέμε ότι το να είσαι μόνος, -η και ευχαριστημένος, -η είναι κάτι που μαθαίνεται!

 

Μπορεί ο άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος μόνος;

Η απάντηση είναι: Και ναι και όχι.

Από τη μία γνωρίζουμε από τη σύγχρονη έρευνα, ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις σχέσεις με τους γύρω μας, αλλά και από τη σχέση με τον εαυτό μας. Το ίδιο ισχύει και για τις συντροφικές σχέσεις. Ζώντας σε μία συντροφική σχέση δεν γίνεται αυτόματα καλύτερη η ζωή. Χρειάζεται να δούμε και την ποιότητα της σχέσης. Υπάρχουν πολλές σχέσεις που είναι προβληματικές, τοξικές, κακοποιητικές. Τότε το άτομο κουβαλάει μέσα του μια συνεχή δυσαρέσκεια ή και δυσφορία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να νιώθουν όμορφα και μόνοι, δηλ. κάνοντας παρέα με τον εαυτό τους. Να μερικά παραδείγματα:

  • Σε μαθαίνεις καλύτερα.
  • Κάνεις πράγματα που τα έχεις επιλέξει και σου αρέσουν.
  • Ξεκουράζεσαι, χαλαρώνεις, βρίσκεις εσωτερική ηρεμία.

 

Αν θέλεις να περνάς χρόνο με εσένα και να είσαι ένα χαρούμενο πλάσμα, μάθε να μην επικεντρώνεσαι σε αρνητικές πεποιθήσεις (π.χ. “κανένας δε με συμπαθεί”), αλλά στο Εδώ και Τώρα. Σταμάτα να συγκρίνεσαι συνεχώς με τους άλλους. Πάρε απόσταση από τον εικονικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πέρνα περισσότερο χρόνο στη φύση. Βάλε στόχους για το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, όπως είπαμε πιο πάνω, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι βασική ανάγκη, όπως το φαγητό και ο ύπνος. Η επιστημονική έρευνα λέει, ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια τους είναι πιο ευτυχισμένοι από όταν περνούν χρόνο απομονωμένοι ή μόνο με άτομα από το χώρο της δουλειάς. Η βαθιά σύνδεση με τους άλλους επηρεάζει θετικά το βαθμό ευχαρίστησης από τη ζωή. Για αυτό και είναι σημαντικό να επενδύεται χρόνος σε σημαντικές φιλίες αλλά και στη σχέση με την οικογένεια.

 

Συμπέρασμα

Η έννοια της μοναξιάς αναφέρεται στο συναίσθημα της απομόνωσης και της εγκατάλειψης. Μπορεί να νιώθεις μοναξιά ακόμη και όταν βρίσκεσαι συνεχώς μαζί με άλλους ή ενώ είσαι σε σχέση. Είναι παγίδα να νομίζεις, ότι απλά και μόνο η ύπαρξη μια συντροφικής σχέσης στη ζωή σου θα σε κάνει ευτυχισμένο. Αν νιώθεις μοναξιά, σου χρειάζεται πρώτα από όλα να ασχοληθείς με τη σχέση με τον εαυτό σου. Μαζί με το χρόνο που θα αφιερώσεις σε φίλους και οικογένεια να αφιερώσεις χρόνο και στον εαυτό σου. Να σε γνωρίσεις και να γίνετε φίλοι. Σε αυτήν την διαδικασία ενδοσκόπησης μπορεί να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία και οι συνεδρίες με την ψυχολόγο.

 

 

 

 

διάβασε επίσης