Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Αναζητώντας τις σταθερές μέσα μας

Αναζητώντας τις σταθερές μέσα μας

Αναζητώντας το κάθε άτομο τη δική του εσωτερική γραμμή στην οποία μπορεί να πατήσει με σιγουριά, νιώθει πιο πολύ να χάνεται παρά να τη βρίσκει.

Υποκειμενικές έννοιες. Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια, όπως δεν  υπάρχει και αντικειμενικό ψέμα. Υπάρχει η αλήθεια σου, η αλήθεια μου, η αλήθεια του δίπλα, του απέναντι. Υπάρχει το ψέμα του παραδίπλα, του γείτονα, αυτού που στέκεται πιο κει. Ο καθένας επιλέγει να πιστέψει αυτό που του επιτρέπει η κοσμοθεωρία του, η θέση του μέσα στον κοινωνικό ιστό, η προσωπική του πορεία, τα βιώματα του. Όλες αυτές οι παράμετροι συνιστούν ένα ατομικό φίλτρο μέσα από το οποίο φιλτράρεται η τελική πεποίθηση “αυτό είναι αληθινό” ή “αυτό είναι ψεύτικο”.

 

Λογική και Συναίσθημα – η σύγκρουση

Μέσα σε μια τέτοια διαδικασία συγκρούεται συνολικά η λογική με το συναίσθημα. Η λογική συνίσταται σε μια όσο το δυνατόν αντικειμενική επεξεργασία των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το γνωστικό σύστημα του ατόμου. Το συναίσθημα είναι η αίσθηση που δημιουργείται στον εσωτερικό κόσμο κατά την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Έχει να κάνει με το βαθμό εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας που είναι σε θέση το άτομο να δείξει. Έχει να κάνει με απωθημένα συναισθήματα που βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου. Μπορεί να είναι συναισθήματα θυμού ή οργής, τα οποία αρχικά έχουν έναν άλλο αποδέκτη. Πολλές φορές καταλήγουν λόγω της συσσωρευμένης έντασης τους να είναι συναισθήματα μίσους, τα οποία μπορεί να μετασχηματιστούν σε εριστική συμπεριφορά ή επιθετικότητα, εφόσον ξυπνήσουν από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκονται. Μπορεί να είναι βαθιά και παρατεταμένη θλίψη οδηγώντας σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερη απόσυρση.

 

Τι βοηθάει;

Τι είναι αυτό λοιπόν που δημιουργεί μια σταθερή εσωτερική γραμμή; Η απάντηση κρύβεται στη λέξη “συνειδητότητα”. Ο βαθμός ατομικής συνειδητότητας είναι που θα καθορίσει τη εσωτερική σταθερότητα ή αστάθεια. Συνειδητότητα υπάρχει, όταν το άτομο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο γνωστικό και το συναισθηματικό του κομμάτι. Συνειδητότητα υπάρχει, όταν γνωρίζει τα “τυφλά” του σημεία. Συνειδητότητα υπάρχει, όταν παίρνει απόσταση από τις καταστάσεις για να δημιουργήσει μια μακροσκοπική άποψη συμπεριλαμβάνοντας περισσότερες μεταβλητές στην τελική διαμόρφωση.

Η συνειδητότητα μπορεί να κατακτηθεί μεταξύ άλλων και στα πλαίσια μιας ατομικής θεραπείας.

 

 

 

διάβασε επίσης