Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Γιατί ΔΕΝ σου χρειάζεται η Ψυχοθεραπεία

Γιατί ΔΕΝ σου χρειάζεται η Ψυχοθεραπεία

Τα στερεότυπα που αποτρέπουν από την πολυθρόνα της ψυχοθεραπείας είναι πολλά, ευρέως διαδεδομένα και γερά ριζωμένα στην ελληνική κουλτούρα. Διάβασε παρακάτω ποια είναι αυτά.

 

Πρώτον:

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μπεις σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όταν έχεις καλούς φίλους. Αυτοί είναι για σένα η ψυχολόγος σου. Με αυτούς θα συζητήσεις τα πιο σοβαρά ζητήματα που σε απασχολούν. Αυτοί, επειδή σε νοιάζονται πραγματικά και δε θέλουν τα λεφτά σου, θα σε συμβουλέψουν ειλικρινά και άδολα.

Δεύτερον:

Άσε που κανείς ξένος δε μπορεί να ξέρει καλύτερα από εσένα την ίδια, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σου. Τι να σου πει τώρα, μία κάποια ψυχολόγος με την οποία έχεις κουβεντιάσει μία ώρα. Θα σου δώσει μερικές συμβουλές, τις οποίες -σιγά- μπορείς να τις σκεφτείς και μόνη σου.

Τρίτον:

Το να ανοιχτείς και να μιλήσεις για τον εαυτό σου σε έναν άγνωστο είναι πολύ δύσκολο για σένα. Δε μπορείς να το κάνεις, διότι δε νιώθεις καμία εμπιστοσύνη. Πέραν αυτού τελικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις δεν είναι πια και τόσο άλυτα. Με λίγο θετική σκέψη ξεπερνιούνται όλα! Μεταξύ μας αν εσύ πας σε ψυχολόγο, θα τον τρελάνεις και θα σκίσει τα πτυχία του.

Τέταρτον:

Η ψυχοθεραπεία είναι παγίδα, γιατί δημιουργεί σχέση εξάρτησης και μετά δε θα μπορείς να σταθείς μόνος σου στα πόδια σου. Θα χρειάζεσαι μια ζωή τους ψυχολόγους και αυτό δεν είναι καλό. Και το πιο σοβαρό από όλα είναι, ότι αν πας στον ψυχολόγο, αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι σε θέση να ξέρεις εσύ, τι σου γίνεται. Δηλ. αρχίζεις και το χάνεις. Θα σε πάρει η κατρακύλα και μετά θα μπαινοβγαίνεις στα ιατρεία και τα γραφεία των Ψ.

Πέμπτον:

Η ψυχοθεραπεία είναι το στάδιο πριν τον ψυχίατρο. Για πότε θα βρεθείς με ψυχοφάρμακα ούτε που θα το καταλάβεις. Και εσύ είσαι κατά των φαρμάκων, οπότε ούτε για πλάκα δεν κάνεις την αρχή.

 

Αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις η ατομική ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να σου προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως θα χάσεις το χρόνο σου και τα λεφτά σου. Μη το κάνεις! Αν πάλι δεν ανήκεις σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, είναι ώρα να κλείσεις την πρώτη σου συνεδρία.

 

 

 

διάβασε επίσης