Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου

Η Ψυχική Ανθεκτικότητα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Σε έναν κόσμο που θέλει να λέγεται πολυπολιτισμικός με μοναδικά και ξεχωριστά ηχοχρώματα για κάθε λαό και πολιτισμό, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παγκοσμίως δυστυχώς στοχοποιείται βιώνοντας βία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις, διακρίσεις, microaggresions, στιγματισμό, ομοφοβικές συμπεριφορές, απόρριψη.

Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience), δηλ. η ικανότητα του ανθρώπου να επανέρχεται γρήγορα από τα δύσκολα βιώματα αλλά και να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις προκλήσεις, είναι σημαντικός παράγοντας σε μία ακέραια ψυχική υγεία. Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις, τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο για να είσαι ανθεκτικό ψυχικά και να μπορείς να ζεις όσο γίνεται πιο χαρούμενο και ευτυχισμένο.

 

Εργαλεία ψυχικής ανθεκτικότητας για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

 

Αναγνώριση, επιβεβαίωση και αποδοχή του Εαυτού, της Ταυτότητας Φύλου και του Σεξουαλικού Προσανατολισμού

Όταν αγκαλιάζεις και αποδέχεσαι αυτό που είσαι, τότε καλλιεργείς μία ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου και η εσωτερική σου δύναμη μεγαλώνει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και να καλωσορίσεις πρώτα από όλα εσύ την ταυτότητα σου για να μπορέσεις να φτάσεις στην αυτοαποδοχή. Όπως έχει πει και ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Ζιντ (Andre Gide) „γίνε αυτό που είσαι”.

Η αυτοαποδοχή θα σε βοηθήσει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σε ομάδες ανθρώπων που θα σε αμφισβητήσουν, θα σου συμπεριφερθούν ομο-, τρανσφοβικά, θα σε μειώσουν, θα επιχειρήσουν να σε κακοποιήσουν ψυχικά ή/και σωματικά.

 

Χτίζοντας υποστηρικτικές κοινότητες – Αντιμετωπίζοντας διακρίσεις και προκαταλήψεις

Είναι ζωτικής σημασίας να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και σε αποδέχονται όπως ακριβώς είσαι. Οι πιο σημαντικοί άνθρωποι είναι οι γονείς και η αποδοχή τους είναι καταλύτης στο χτίσιμο της ψυχικής ανθεκτικότητας. Όταν νιώθεις ότι οι γονείς σου είναι μαζί σου, μπορείς να αντιμετωπίσεις με δύναμη τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και τις απόπειρες απόρριψης της κοινωνίας προς εσένα.

Δυστυχώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πολύ συχνά βιώνουν ανοιχτά ή καλυμμένα την απόρριψη από την ίδια τους την οικογένεια. Και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για το ίδιο άτομο και την ψυχική ανθεκτικότητα του. Για το λόγο αυτό επιλέγουν συνειδητά εκείνα τα άτομα που τα αποδέχονται πλήρως. Έτσι νιώθουν ότι χτίζουν από την αρχή μία οικογένεια επιλογής (chosen family).

Ο όρος οικογένεια επιλογής σημαίνει η οικογένεια που επέλεξα, δηλαδή μια ομάδα ανθρώπων που δεν είναι βιολογικά συνδεδεμένοι, αλλά προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη και αγάπη. Η έννοια του chosen family χρησιμοποιείται συχνά από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για να περιγράψει τους φίλους και τους συμμάχους που τους δέχονται και τους σέβονται. Η οικογένεια επιλογής λειτουργεί ενδυναμωτικά στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, της ομοφοβίας, των διακρίσεων παρέχοντας αγάπη και αποδοχή άνευ όρων.
Πέρα από την οικογένεια επιλογής σημαντικό είναι να αναζητήσεις και να ενταχθείς σε ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες ενδυνάμωσης, έτσι ώστε να μη νιώθεις μόνο χωρίς στήριξη. Οι ομάδα προσφέρει ασφαλή χώρο για να μπορείς να είσαι ελεύθερα ο εαυτός σου. Σου δίνει την αίσθηση του ανήκειν. Δημιουργείς έναν κύκλο, όπου μπορείς να συζητήσεις ότι θέλεις χωρίς να διστάζεις. Εκτός αυτού σε μία ομάδα έχεις την ευκαιρία να διευρύνεις τις γνώσεις σου γύρω από την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ κινημάτων ανά τον κόσμο, να μάθεις ποια είναι τα νομικά σου δικαιώματα, να συνταχθείς σε αγώνες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που καταπατούνται, να εκπαιδευτείς σε τρόπους αντιμετώπισης της ομοφοβίας και των διακρίσεων.

Μία τέτοια ομάδα έχουμε φτιάξει και στο Psy4you, μπορείς αν θέλεις να δεις εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

Αναζητώντας επαγγελματία ψυχικής υγείας

Η αναζήτηση επαγγελματία ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή/τριας είναι μία άλλη σημαντική βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, όταν νιώθεις ότι χρειάζεσαι εξατομικευμένη και επιστημονικά επικεντρωμένη ψυχολογική υποστήριξη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέξεις επαγγελματία που έχει εκπαιδευτεί σε κάποιο μοντέλο ψυχολογικής υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Διαφορετικά κινδυνεύεις να βρεθείς σε επαγγελματία που αναπαράγει εσωτερικευμένη ομοφοβία χωρίς καν να έχει και το ίδιο την επίγνωση αυτού. Κάτι τέτοιο θα σου έκανε ακόμη περισσότερο κακό από όσο ήδη νιώθεις ότι είσαι επιφορτισμένο.

Ζήτησε να ενημερωθείς αναλυτικά για την εκπαίδευση του/της ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή/τριας στον/στην οποίο/α απευθύνεσαι. Στο βιογραφικό του/της θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία εξειδίκευση σε συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Το πιο γνωστό μοντέλο ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η επιβεβαιωτική προσέγγιση (affirmative approach).

 

Συνοψίζοντας

Ζώντας σε μία κοινωνία όπου τα αυτονόητα δικαιώματα για όλους δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι σημαντικό να υπάρχουν τα εργαλεία που θα διασφαλίζουν την ψυχική ανθεκτικότητα. Μόνο έτσι μπορούν να κερδηθούν αγώνες τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Η αναγνώριση και η αυτοαποδοχή, οι υποστηρικτικές κοινότητες, η οικογένεια (βιολογική ή επιλογής), η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μερικά από τα πολύ βασικά εργαλεία για να χτίσεις έναν ψυχικά ανθεκτικό εαυτό που θα βιώνει χαρούμενο και περήφανο κάθε πτυχή του.

 

 

 

 

διάβασε επίσης