Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Leslie S. Greenberg – Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία

Leslie S. Greenberg – Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία

Θλίψη, φόβος, θυμός, αγάπη, χαρά, έκπληξη – συνοδεύοντας τους θεραπευόμενους μας στο δρόμο μέσα από τα συναισθήματα τους.

 

O Καναδός ψυχολόγος Leslie Samuel Greenberg γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής είναι ένας από τους πρωτοπόρους δημιουργούς της Συγκινησιακά Εστιασμένης Θεραπείας (Emotion-Focused Therapy) στην ατομική θεραπεία και τη θεραπεία με ζευγάρια. Είναι επίτιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο York του Τορόντο, όπως επίσης και διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής, η οποία λειτουργεί βάση του μοντέλου της Συγκινησιακά Εστιασμένης Θεραπείας.

Εκπαιδεύτηκε αρχικά στη πελατοκεντρική προσέγγιση και στη συνέχεια στη θεραπεία Gestalt. Στην πορεία εντρύφησε σε πολλές ακόμη θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως τη συστημική, την ψυχοδυναμική, τη γνωστική – συμπεριφορική. Η έρευνα του έχει απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με την ενσυναίσθηση, την ψυχοθεραπευτική διαδικασία, τη θεραπευτική συμμαχία μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου, όπως και τον καταλυτικό ρόλο του συναισθήματος στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και αλληλεπίδραση.

 

Συνοπτικά για το βιβλίο

Στο σημαντικότερο έργο του “Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα” (Emotion-Focused Therapy – αμετάφραστο στα ελληνικά) ο Greenberg προσεγγίζει τις σχέσεις μέσα από τη συναισθηματική δέσμευση αλλά και τις μη εκφρασμένες συναισθηματικές ανάγκες, οι οποίες οδηγούν σε φαύλους κύκλους δευτερογενών συναισθημάτων δημιουργώντας δυσλειτουργία στις διαπροσωπικές και συντροφικές σχέσεις των ανθρώπων.

Ο σπουδαίος αυτός ψυχοθεραπευτής και ακαδημαϊκός ασχολείται αναλυτικά στο βιβλίο του με τη συναισθηματική ευφυΐα, τη συναισθηματική συνειδητότητα, την αποδοχή των υγιών συναισθημάτων και την αναγνώριση των δυσπροσαρμοστικών (τοξικών) συναισθημάτων, το μετασχηματισμό των τοξικών συναισθημάτων σε υγιή. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύει την ανάπτυξη εκείνων των δεξιοτήτων στους ψυχοθεραπευτές που θα τους βοηθήσουν να δουλέψουν με τα δύσκολα συναισθήματα στα ζευγάρια, όπως ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος και η ντροπή.

Διάβασε Επίσης

Δεν βρέθηκαν άρθρα