Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Hot-air balloon

Queerάκια Θεσσαλονίκης – Νέα Ομάδα

Αγαπημένα queerάκια της Θεσσαλονίκης ήρθε η ώρα για την έναρξη νέας ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ από τον Οκτώβρη! Αν χρειάζεσαι μια κοινότητα για να νιώσεις αποδεκτό χωρίς διακρίσεις, αν έχεις ανάγκη να συζητήσεις ότι σε απασχολεί γύρω από την ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα σου, αν νιώθεις μόνο και δεν ξέρεις πώς να έρθεις σε επαφή με άλλα queerάκια, αυτή είναι η ομάδα που σε περιμένει.

 

Τι θέλουμε να κάνουμε

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε όλα μαζί  ένα ασφαλές, συμπεριληπτικό πλαίσιο έτσι ώστε μέσα από τον αναστοχασμό, τη διερεύνηση προσωπικών ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, την ανατροφοδότηση να υπάρξει ενδυνάμωση, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, επαφή με τις ανάγκες του εσωτερικού εαυτού. Ο συντονισμός της ομάδας έχει μη κατευθυντικό/μη παρεμβατικό χαρακτήρα καθώς και ξεκάθαρο βιωματικό στίγμα. Τα συμμετέχοντα άτομα θα ορίζουν το αντικείμενο της κάθε συνάντησης ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρχουν.

Θα ασχοληθούμε με έννοιες και ζητήματα όπως:

  • βιολογικά χαρακτηριστικά φύλου, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, σεξουαλικός προσανατολισμός, τρανς άτομα και φυλομετάβαση
  • ομοφοβία, αμφιφοβία, τρανσφοβία, ετεροσεξισμός και ετεροκανονικότητα
  • έμμεσες και άμεσες διακρίσεις
  • επίδραση των διακρίσεων στην ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων
  • ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός
  • σεξουαλική αγωγή και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα στην Ελλάδα

 

Που, πότε, πόσο

Θα συναντιόμαστε μία φορά το μήνα 19:00-21:00 (με διάλειμμα 15 λεπτών ενδιάμεσα). Η πρώτη συνάντησή μας συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη 4/10 και ώρα 19:00, εφόσον συμπληρωθούν οι συμμετοχές. Θέλουμε να είμαστε τουλάχιστον 8 και max 10. Θα συναντηθούμε συνολικά εννιά φορές. Υπολόγισε δηλ. μέχρι και τον Ιούνιο του 2024. Θα κρατήσουμε την ομάδα ανοιχτή στις δύο πρώτες συναντήσεις και στη συνέχεια θα την κλείσουμε.

Που θα είμαστε; στη Β. Όλγας 148 στον 4ος  όροφο.

Τι θα σου στοιχίσει;  €15,- ανά συνάντηση.

Αν θέλεις πραγματικά να έρθεις, θα κάνουμε πιο πριν μία σύντομη ατομική συνάντηση. Θα συνεννοηθούμε για το πότε, μην ανησυχείς.

Έχεις απορίες, χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, θέλεις να δηλώσεις συμμετοχή; Τέλεια! Επικοινώνησε στο 2310 834 652 ή στο 698 802 4386 ή στείλε μήνυμα στο info@psy4you.gr

 

Σε περιμένουμεεεεεεε!

 

Αα, δες εδώ, τι είπαν άλλα queerάκια που συμμετείχαν σε προηγούμενες ομάδες:

Ένιωσα από την πρώτη στιγμή οικεία και ασφάλεια, όπως θα έπρεπε να νιώθουμε στις οικογένειες μας. Είναι μια οικογένεια για μένα η ομάδα μας. Μπορώ να γελάσω, να νιώσω χαλαρή εκεί. Μπορώ να κλάψω, να πω τα παράπονα μου για οτιδήποτε. Μπορώ να ακούσω κάτι που θα μοιάζει τόσο πολύ με κάτι δικό μου και μπορούν και οι άλλοι να ακούσουν κάτι από μένα που θα μοιάζει με κάτι δικό τους. (Κατερίνα)

Από τις αρχές Οκτώβρη που συμμετείχα στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση με την ομάδα που συντονίζεις, Κατερίνα, βλέπω με τι προσοχή, τι διακριτικότητα διαχειρίζεσαι τη δυναμική της ομάδας. Προσπαθείς να είσαι εκεί και ταυτόχρονα αισθάνομαι, ότι είσαι η φωνή που κάνει τις ερωτήσεις που όλοι θα θέλαμε να κάνουμε στον εαυτό μας, αλλά είτε φοβόμαστε, είτε έχουν γίνει κομμάτι μας που, πλέον, δεν τις δίνουμε καν σημασία. Είμαι τρομερά ευχαριστημένη από την φροντίδα που δείχνεις σε όλους μας. Νιώθω τρομερά ασφαλής σε έναν χώρο που πρακτικά βρίσκομαι ελάχιστα. (Βάσω)

Σε κάθε συνάντηση μαθαίνω πολλά, κερδίζω περισσότερα κι αυτό που πραγματικά χαίρομαι είναι ότι και στο μετά των συναντήσεων ακόμα καταλαβαίνω και συνειδητοποιώ πολλά. (Κώστας)

Επίσης δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τους φόβους μας πάνω στο θέμα της ομοφυλοφιλίας κλπ. σε έναν χώρο ο οποίος δεν θα μας (κατα)κρίνει και δεν θα μας στήσει στον τοίχο, που θα μας ακούσει (γιατί όλοι όσο να ναι έχουμε ανάγκη από έναν καλό ακροατή).  Είναι νομίζω και το αίσθημα της ανακούφισης, το αίσθημα ότι θα βγει αυτό που τόσο καιρό μας βασανίζει από μέσα μας. (Άλεξ)

Με βοήθησε πολύ να βγω από μια μακροχρόνια αντικοινωνική φάση, στην οποία είχα μπει λόγω κατάθλιψης και ήταν μια πρόκληση να συμμετάσχω σε ομάδα. Αλλά ένιωσα πολύ safe και ότι υπάρχει κατανόηση και αποδοχή, κάτι που προήλθε τόσο από εσένα, όσο και από τα άτομα της ομάδας. Και σας είμαι ευγνώμων για αυτό. (Βάσω)

 

 

 

διάβασε επίσης