Ο νομπελίστας Willi Brandt είχε πει κάποτε, ότι δεν υπάρχουν ανέλπιδες και αδιέξοδες συνθήκες, παρά μονάχα όταν και εφόσον τις αποδεχτούμε εμείς ως τέτοιες.
Τι είναι η Ψυχική Ανθεκτικότητα
Οι δυνατοί, αυτοί που βρίσκουν τον τρόπο να ανακάμπτουν και να ορθοποδούν ξανά είναι ακριβώς αυτοί που θα βρουν πάντα μια διέξοδο σε όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσουν. Ακόμη και τότε που οι εμπειρίες είναι άκρως τραυματικές, σχεδόν ακρωτηριαστικές για τον ψυχισμό, οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δύναμη να βλέπουν φως στο τούνελ, εκεί όπου άλλοι βλέπουν μόνο το σκοτάδι.
Το ερώτημα, τι μας κάνει δυνατούς, απασχολεί τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα των ερευνητικών ψυχολόγων όλο και περισσότερο. Ο όρος resilience κερδίζει συνεχώς έδαφος στους κόλπους της Θετικής Ψυχολογίας. Στα ελληνικά ο όρος μεταφράζεται ως Ψυχική Ανθεκτικότητα. Στην κυριολεκτική του επεξήγηση προέρχεται από τη φυσική και αναφέρεται στην ικανότητα που παρουσιάζει το ελατήριο να επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση ακόμη και μετά από μια μεγάλη ταλάντωση. Με ψυχολογικούς όρους εννοείται η δεξιότητα προσαρμογής και ευελιξίας που υιοθετεί το άτομο καταφεύγοντας σε προσωπικές θετικές πηγές σε περιόδους κρίσης, έτσι ώστε να διατηρήσει ή να επιστρέψει σε μια βασική ψυχική ισορροπία.
Πώς μπορείς να την κατακτήσεις
Ενεργοποιήσου
Βγες με τους φίλους σου, φρόντισε τους δεσμούς με την οικογένεια σου, εντάξου σε αλληλέγγυες ομάδες, κοινωνικοποιήσου με κάθε τρόπο. Δώσε κάτι από τον εαυτό σου για να πάρεις πίσω κάτι από τον άλλο. Αυτό θα σε κάνει πιο δυνατό και θα σε απομακρύνει από συμπεριφορές εσωστρέφειας και απόσυρσης.
Μη βλέπεις την κρίση ως ένα αξεπέραστο πρόβλημα
Σίγουρα μια κρίση ατομική ή κοινωνική αποτελεί συνθήκη υψηλού άγχους. Όμως μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που ερμηνεύεις και αντιδράς σε αυτήν. Τις περισσότερες φορές μια τέτοια κατάσταση μπορεί να ενεργοποιήσει μέσα σου μηχανισμούς δράσης και δεξιότητες που δεν τις φαντάζεσαι.
Αποδέξου κάθε αλλαγή ως μέρος της ζωής σου
Κάποιοι στόχοι σου μπορεί να μη είναι εφικτοί εξαιτίας απρόσμενων αλλαγών. Αποδέξου αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει και επικεντρώσου σε αυτό που επιδέχεται αλλαγής.
Κάνε μικρά βήματα ακολουθώντας το στόχο σου
Αναρωτήσου κάθε μέρα: Τι είναι αυτό που μπορώ να κάνω σήμερα και θα με φέρει λίγο πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο;
Πάρε δραστικές αποφάσεις
σε σχέση με το πρόβλημα ή την κρίση που περνάς, αντί να αποκόπτεσαι από αυτό και να πέφτεις σε μοιρολατροίες του τύπου «γιατί αυτό σε μένα», «μακάρι να μη μου είχε συμβεί αυτό» κλπ.
Ναι, μέσα από την κρίση θα ανακαλύψεις εσένα
Μπορεί να δεις, ότι έχεις γίνει πιο ευγνώμων για τη ζωή με αφορμή μια σημαντική απώλεια. Μπορεί να δημιουργείς πιο γερούς δεσμούς με τους ανθρώπους γύρω σου μετά από μια προσωπική τραγωδία. Μπορεί να νιώθεις πιο δυνατός, ακόμη κι αν νιώθεις πληγωμένος, πιο άξιος, πιο ευγνώμων για αυτά που εξακολουθείς και έχεις στη ζωή σου.
Χτίσε τη θετική αυτοεικόνα σου
Αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητα σου να λύνεις τα προβλήματα και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου χτίζεις τη θετική σου αυτοεικόνα.
Διατήρησε μια προοπτική στο χρόνο
Ακόμη κι όταν ζεις ένα πολύ επίπονο συμβάν, μην εστιάζεις ολοκληρωτικά σε αυτό που περνάς σήμερα. Δες το με μια προοπτική σε βάθος χρόνου.
Υιοθέτησε μια αισιόδοξη ματιά
Μετά από τη μπόρα έρχεται πάντα η ηλιοφάνεια. Οραματίσου αυτό που θέλεις, αντί να υπερασχολείσαι με αυτό που φοβάσαι.
Φρόντισε τον εαυτό σου/την εαυτή σου
Δώσε προσοχή στις ανάγκες σου και σε όσα νιώθεις. Δεν υπάρχει πιο αξιόπιστο βαρόμετρο από τα συναισθήματα σου. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις από τις καθημερινές υποχρεώσεις. Άσκησε το σώμα σου. Κάνε διαλογισμό. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να χειριστείς αποτελεσματικότερα δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν υψηλό βαθμό ψυχικής ανθεκτικότητας.
Αναζήτησε τη βοήθεια που χρειάζεσαι
Μπορεί να νιώσεις, ότι δεν τα καταφέρνεις μόνος σου παρόλη την προσπάθεια. Αναζήτησε έναν/μία πιστοποιημένο/η ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή/τρια. Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει βήμα βήμα σε αυτή την πορεία.