Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
dipoliki-diataraxi-kai-syntrofikotita

Διπολική Διαταραχή και Συντροφικότητα

Η Διπολική Διαταραχή επηρεάζει το άτομο σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Συντροφικότητα, οικονομική κατάσταση, οικογένεια, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον. Πρόκειται για έναν συνεχή αγώνα ενάντια σε έναν μόνιμο εχθρό, τη Διπολική Διαταραχή. Διάβασε παρακάτω, πώς μπορείς να βοηθήσεις τον/τη σύντροφο σου, όταν αντιμετωπίζει αυτή τη διαταραχή. Οι λέξεις κλειδιά είναι σταθερότητα και φυσιολογικοί ρυθμοί στην καθημερινότητα σας ως ζευγάρι.

 

Η διάγνωση – μια πραγματικότητα

Η διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής είναι αρχικά ένα σοκ τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και τον/τη σύντροφο του. Πρόκειται για μία ανισορροπία της βιοχημείας του εγκεφάλου, η οποία ακόμη δεν θεραπεύεται μεν, αλλά αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά και ψυχοθεραπευτικά με πολύ καλά αποτελέσματα. Αν στον/στη σύντροφο σου έχει δοθεί η διάγνωση της Διπολικής Διαταραχής, τότε χρειάζεται από σένα στήριξη και ασφάλεια περισσότερο από κάθε τι άλλο.

 

Ενημέρωση – το πρώτο βήμα

Αναζητήστε μαζί έγκυρη, επιστημονική πληροφόρηση σε ότι αφορά τα συμπτώματα, τις προειδοποιητικές ενδείξεις, τους τρόπους αντιμετώπισης και τη φαρμακευτική αγωγή. Έχε υπόψη σου, ότι κάθε πάσχον άτομο βιώνει τη διπολικότητα διαφορετικά και σε διαφορετική έκταση και ένταση. Συζήτησε μαζί του/της το βίωμα του/της, τι συμπτώματα έχει και τι συναισθήματα του/της προκαλεί.

 

Εξατομικευμένη παρέμβαση και θεραπεία

Μην αναπαράγεις την προκατάληψη, ότι το να ζητήσεις βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας. Τσέκαρε τα εσωτερικευμένα στερεότυπα σου σε ότι αφορά τη φροντίδα των ψυχικά ευάλωτων ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές έχουν διαμορφωθεί από ιστορίες τρόμου σε κλειστές μονάδες ψυχιατρικών δομών, από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Μοιραστείτε το βάρος της διαταραχής. Δεχθείτε μαζί εξατομικευμένη παρέμβαση και θεραπεία από επαγγελματία ψυχικής υγείας.

 

Στήριξε τον/τη σύντροφο σου

Δείξε στον/τη σύντροφο σου ότι είσαι δίπλα του/της σε κάθε βήμα. Πριν την επίσκεψη σε ψυχολόγο φτιάξτε μαζί μια λίστα των συμπτωμάτων, σημειώστε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σας. Συνόδεψέ τον/τη στις πρώτες συνεδρίες. Ενημερώσου αναλυτικά για τον τρόπο αντιμετώπισης και διαχείρισης της διαταραχής. Είναι σημαντικό να μη νιώθει, ότι άλλοι αποφασίζουν για το ίδιο. Δώσε χώρο στην επιλογή της παρέμβασης/θεραπείας με την οποία νιώθει καλά.

Στήριξε στην έναρξη της φαρμακοθεραπείας μέχρι να αποκτήσει το άτομο μια ρουτίνα με τη λήψη της αγωγής. Συζητήστε για τις παρενέργειες και καταγράψτε τες, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ανατροφοδότηση προς τον/την ειδικό που παρακολουθεί το πάσχον άτομο. Στην περίπτωση που υπάρχει ξαφνική αντίσταση ή άρνηση στη λήψη της φαρμακοθεραπείας χρειάζεται να παραμείνεις υποστηρικτικό και με κατανόηση. Εξήγησε ξανά και ξανά με υπομονή τη σημασία της φαρμακοθεραπείας σε μακροχρόνια βάση και τις συνέπειες της απότομης διακοπής.

 

Αναζητήστε μαζί συμβουλευτική σχέσης

Στο χώρο μας θα βρεις εξατομικευμένη επιστημονική παρέμβαση σε ότι αφορά ζητήματα της σχέσης που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της διαταραχής. Επικοινώνησε μαζί μας. Είναι σημαντικό στηρίζοντας τον/τη σύντροφο σου να μη ξεχνάς και εσένα το ίδιο. Αναγνώρισε τα δικά σου όρια, μοιράσου με δικά σου άτομα αυτό που βιώνεις στηρίζοντας. Μοιράσου τα συναισθήματα που σε διακατέχουν με ανθρώπους που είναι εκεί για να στηρίξουν εσένα. Μη παραμελείς την προσωπική σου ζωή και μην αφιερώνεσαι αποκλειστικά και μόνο στη στήριξη του/της συντρόφου που πάσχει.

 

Ψυχοεκπαίδευση – αναγνωρίζω τα σημάδια έναρξης ενός μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου

Μάθε να αναγνωρίζεις τα προειδοποιητικά σημάδια έναρξης ενός επεισοδίου. Συζήτησε αναλυτικά με τον/τη σύντροφο σου προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε για την αποκλιμάκωση ενός ανερχόμενου μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου. Αν παρατηρείς, ότι βρίσκεται σε φάση υπερβολικής βιασύνης, υπερδιέγερσης, μειωμένης ανάγκης ύπνου ή όρεξης, αυξημένου άγχους, τότε προσπάθησε να μειώσεις τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κλείσε την τηλεόραση, απέφυγε μεγάλες συγκεντρώσεις πλήθους (π.χ. συναυλίες, θέατρα, ταβέρνες). Μείνε μαζί του/της σε περιβάλλον ηρεμίας και χαλάρωσης.

Αν παρατηρείς ότι η συμπεριφορά του/της συντρόφου σου προμηνύει επεισόδιο, μίλησε μαζί του/της ψύχραιμα και αντικειμενικά. Ρώτησε τον/τη, πώς νιώθει και τι είναι αυτό που χρειάζεται. Προσπάθησε να διατηρήσεις ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον στο χώρο που βρίσκεστε. Για περαιτέρω στήριξη, ομάδες αυτοβοήθειας, ψυχοεκπαίδευση μπορείς να απευθυνθείς στην Ελληνική
Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ).

 

Foto: Alex Green / pexels

 

 

 

 

διάβασε επίσης