Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη - Κατερίνα Τζιωρίδου
Τελικά δε θα πάω

Τελικά δε θα πάω

Στην πρώτη συνεδρία στην ψυχολόγο πολύ συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν να μην εμφανιστούν ποτέ, παρόλο που αρχικά έχουν κλείσει συγκεκριμένο ραντεβού.

Οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αυτή η πρώτη συνάντηση είναι βάση εμπειρίας 50-50. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι διεργασίες συμβαίνουν στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, όταν έρχεται η στιγμή να καθίσει στην πολυθρόνα της ψυχοθεραπεύτριας; Γιατί προτιμάει να μην πάει, ενώ αισθάνεται ότι το έχει βαθιά ανάγκη;

 

Οι εσωτερικές διεργασίες πριν την απόφαση

Συνήθως η απόφαση για το πρώτο ραντεβού έρχεται μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναζήτησης σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο η ενδιαφερόμενη πλευρά διαβάζει, ενημερώνεται, ρωτάει γνωστούς και φίλους, συλλέγει πληροφορίες προς όλες τις κατευθύνσεις. Δίνει έμφαση στο βιογραφικό της ψυχολόγου, επιλέγει με βάση την τοποθεσία, τις υπηρεσίες που παρέχονται, την επίσημη διαφήμιση, τη διαφήμιση από στόμα σε στόμα, το κόστος.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο λειτουργεί μια σειρά βαθύτερων διεργασιών στον εσωτερικό κόσμο της δυνητικά θεραπευόμενης. Διεργασίες, οι οποίες δημιουργούν συχνά αμφιθυμία ως προς το να πάει στο πρώτο ραντεβού ή όχι. Υπάρχει ο φόβος της πρώτης συνάντησης.

– πώς θα αισθανθώ με την ψυχολόγο απέναντι μου; (έκθεση)

– τι θα με ρωτήσει; θα θέλω να μιλήσω ή δε θα μου βγαίνει λέξη; (απόσυρση)

– τι θα μου πει, ότι έχω; θα θεραπεύεται; (άγχος της διάγνωσης)

– αν της πω ψέματα, θα το καταλάβει; αν δεν πω όλη την αλήθεια, είναι λάθος; (έλλειψη εμπιστοσύνης)

 

Η αποφυγή

Το πρώτο ραντεβού επισημοποιεί ουσιαστικά την παρουσία προβλήματος εξ αιτίας του οποίου το άτομο έχει μπλοκάρει και αποφασίζει να ζητήσει επίσημα βοήθεια. Αυτή η συνειδητοποίηση δημιουργεί όχι σπάνια αντίδραση άρνησης (“όχι δεν είναι ακόμη/τελικά τόσο χάλια τα πράγματα”), η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται ως συμπεριφορά αποφυγής (“δεν χρειάζεται να πάω στον ψυχολόγο”). Ακόμη και το περιβάλλον (οικογένεια, στενοί φίλοι) του ενδιαφερόμενου μέλους μπορεί να αντιδράσει με άρνηση επηρεάζοντας με απόψεις όπως:

– “Μπορείς να μιλήσεις σε μας, για αυτό είμαστε εδώ” (εξασφάλιση της ομοιόστασης του συστήματος).

– “Πάρε λίγο απόσταση και ξανασκέψου το. Θα δεις όλα θα στρώσουν” (μαγικές λύσεις).

– “Ένας ξένος όσο και επιστήμονας να είναι, δε μπορεί να ξέρει τι πραγματικά σου συμβαίνει” (εγκαθίδρυση δυσπιστίας).

 

Γιατί είναι σημαντική η πρώτη συνεδρία

Η πρώτη συνεδρία συμβολίζει την έναρξη ενός δρόμου που, ενώ είναι θεραπευτικός και λυτρωτικός, ταυτόχρονα είναι δύσκολος, μακρύς και κακοτράχαλος. Συνήθως η άνθρωποι έχουν ήδη μια ανάλογη φαντασίωση γύρω από αυτό επενδυμένη κυρίως με τις δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Και όσο αυτό το πρώτο ραντεβού δεν πραγματοποιείται, τόσο η φαντασίωση γιγαντώνεται και παίρνει διαστάσεις μη ρεαλιστικές καταλήγοντας να είναι μια αποτρεπτική προοπτική.

Ωραία και τώρα τι να κάνω τελικά; να πάω ή να μη πάω; Να πας! Δες το πειραματικά, αν μη τι άλλο. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου. Αν δε νιώσεις καλά, αποφάσισε μετά, αν θέλεις να συνεχίσεις ή όχι. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις. Αυτούς όμως θα αρχίσεις να τους καταλαβαίνεις σιγά σιγά…

 

 

 

διάβασε επίσης